Kumaş ve Leke Türüne Göre Çanta Nasıl Temizlenir?

farklı kumaş türlerine sahip renkli kadın çantaları

Ayakkabı ya da kıyafetlerin tamamlayıcısı olarak bilinen, ihtiyacımız olan eşyaları içinde taşıyabildiğimiz çantalar, sürekli kullanımlarından dolayı çok hızlı bir şekilde kirlenir. Bu da haliyle akıllara çanta nasıl temizlenir sorusunu getirir. 

Çanta, özellikle kadınlar için herhangi bir aksesuardan çok daha fazlasını ifade eder. İş, okul veya seyahat çantaları gibi birçok farklı modeldeki çantalar beraberinde birbirinden farklı kumaş yapılarını getirir.

Çanta temizliği, kumaş özellikleri ve leke türüne göre değiştiği için birbirinden farklı temizlik uygulamalarını ortaya çıkarır. Bu yazımızda, dünyaca ünlü markaları bir arada bulabileceğiniz eBavul olarak sizler için derlediğimiz farklı kumaş ve leke türlerine göre temizlik önerilerine yer vereceğiz. O halde çanta nasıl temizlenir ve çanta lekeleri nasıl çıkar, gelin birlikte bakalım.

1. Deri Çanta Nasıl Temizlenir?

sarı saçlı kahverengi deri çantalı kadın

Deri her ne kadar dayanıklı bir materyal olsa da deri bir yüzeyi temizlemek son derece özen gerektiren bir durumdur. Deri, lekeyi kolaylıkla emebilen bir yapıda olduğundan dolayı leke oluşumunu azaltmak için derinin üzerine bir şey döküldüğü anda silinmelidir.

Fazla su deriye zarar verebileceği için deri çantanızı kesinlikle hiçbir şekilde yıkamamanız ve çamaşır makinesine atmamanız gerekir. Buna ek olarak ıslak mendil, kolonya veya çamaşır suyu gibi ağır kimyasal maddeler içeren temizleyicileri kullanmamanız da büyük önem taşır.

Peki deri çantadan leke nasıl temizlenir, bu işlem için ne yapmak gerekir?

  • İlk olarak seyreltilmiş sabunlu suya batırılan yumuşak pamuklu bir bez ile deri çanta silinir. Fakat bezi iyice sıktığınıza emin olun aksi halde deri çantanız zarar görecektir. 
  • Ardından kuru pamuklu bir bez ile narin bir şekilde deri çanta kurutma işlemi yapılır. Bu işlemi yaparken yalnızca bez kullandığınıza emin olun, herhangi bir kurutma makinesi ya da fön makinesi kullanmak derinin özelliğini bozacaktır.

Küçük bir bakım önerisi olarak; badem yağı, zeytinyağı ya da vazelin gibi maddeler ile deri çantanıza bakım yapabilir, çantanızın ilk günkü gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

2. Süet Çanta Nasıl Temizlenir?

Üzerinde gözlük olan süet yuvarlak çanta

Hem spor hem de gece kombinlerinin vazgeçilmez bir parçası olan süet çantalar, hassas kumaşlarından ötürü zor bir temizliğe sahiptirler. Öncelikle süet çantanızı sudan uzak tutmaya çalışmalısınız. Aksi halde küçücük bir lekenin her yere yayıldığını görebilirsiniz.

Her ne kadar süet, bir deri olsa da fazlasıyla hassas bir maddedir. Bu sebeple süet çanta bakımı ve temizliği önem taşımaktadır. Öyleyse süet çanta nasıl temizlenir, gelin birlikte bakalım.

  • Buhar ile Temizleme Yöntemi

Buhar ile çantanızı ıslatmadan nemlendirebilir ve buharla temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntemi tercih ediyorsanız bir kaba sıcak su doldurun ardından süet çantanızın lekeli bölgesini sıcak su dolu kaba yaklaştırın. Çıkan buhar sayesinde çantanız buhar ile temizlenmiş olacaktır.

  • Silgi ile Temizleme Yöntemi

Temizlemek istediğiniz leke kurumuş bir leke ise silgi ile temizleme yöntemini deneyebilirsiniz. Ancak silginin beyaz ve renksiz olmasına dikkat edin. Eğer leke henüz kurumadıysa, lekeyi bir peçete yardımıyla alın. Kuruduğu zaman silgi ile temizleyin. Fakat leke, yağ lekesi ise üzerine karbonat koyup kurumasını bekleyin ardından silgi ile temizleyin.

  • Fırça ile Temizleme Yöntemi

Süet çanta fırçası

Seçeceğiniz fırça, süet fırçası olabileceği gibi temiz bir diş fırçası da olabilir. Süet fırçalar, süet çantalar için özel üretilmiş olup kolay bir temizlik yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, diş fırçası yardımı ile de süet çantanızı temizleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken oldukça nazik hareketler ile fırçalamak olacaktır. 

3. Nubuk Çanta Nasıl Temizlenir?

Nubuk çantalar son derece hassas ürünler oldukları için dış etkenlerden olabildiğince iyi bir şekilde korunmalıdır. Özellikle sert hava koşullarından etkilenen nubuk çantalarınızı yağmurlu ve karlı havalarda kullanmamanız gerekir. Bu durum nubukun zarar görmesine neden olduğu gibi ömrünü de azaltmaktadır.

Nubuk çanta temizleme işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ıslak veya kuru asla bez kullanılarak silinmemelidir. Bez yerine nubuk deri temizliği için özel olarak üretilmiş olan spreylerin kullanılması gerekir. Siz de aşağıdaki adımları takip ederek nubuk çanta nasıl temizlenir öğrenebilirsiniz.

  • Nubuk çantanın yüzeyi, önce özel sprey ile ıslatılır. 
  • Ardından bir süre dinlenmeye bırakılır.
  • Yumuşayan nubuk çantanın yüzeyi daha sonra nubuk temizleme süngeri ile silinerek temizlenir. 

4. Rugan Çanta Nasıl Temizlenir?

Sarı gözlüklü, siyah şapkalı, kırmızı rugan çantalı güzel kadın

Şık bir görüntü sunan rugan çanta, parlak deri materyaline sahip bir modeldir. Yediden yetmişe herkese hitap eden tarzı ile aynı zamanda modası geçmeyen de bir çanta türüdür. Peki, son derece şık olan rugan çanta nasıl temizlenir? Aşağıdaki 2 yöntemden bir tanesini uygulayarak rugan çantanızı kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

  • Limon Suyu Kullanarak Temizleme Yöntemi

Büyük bir parça pamuğa seyreltilmiş limon suyunu damlatın. Limon suyu doğal bir bileşen olduğundan ötürü rugan çantanıza zarar vermeyecektir. Ardından lekeyi narince silin; bu işlemi leke çıkana kadar devam ettirin. Böylece lekeden kurtulduğunuzu göreceksiniz.

  • Makyaj Sütü Kullanarak Temizleme Yöntemi

Makyaj sütü her ne kadar cilt temizliği için kullanılsa da çanta temizliğine de yardımcı bir maddedir. Bunun için öncelikle birkaç damla makyaj sütünü pamuğun üzerine dökünüz. Bu pamuk ile lekeyi nazikçe temizleyin ve bu işlemi leke çıkana kadar devam ettirin. İşte hepsi bu kadar!

Bonus!

Kumaş türünden bağımsız olarak iki özel çanta çeşidine ait temizlik metotlarını da eklemek isteriz. Bunlardan biri beyaz çanta diğeri ise okul çantasıdır.

a. Beyaz Çanta Nasıl Temizlenir?

Beyaz bez çantalı telefon tutan kadın

Kumaş çeşidi veya leke türü ne olursa olsun, beyaz çantalar renkleri itibariyle kiri ve lekeyi adeta bir mıknatıs gibi kendine çeker. Neyse ki uygun temizleme yöntemleri ile lekelerden kurtulabilir ve beyaz çantanızın dayanıklılığını uzun yıllar koruyabilirsiniz. O halde beyaz çanta nasıl temizlenir birlikte bakalım.

  • Alkol ile Temizleme Yöntemi

Alkol, inatçı lekeleri çıkarmakta oldukça ustadır. Beyaz deri çantalarınız için tercih edebileceğiniz bu yöntem ile lekelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Bunun için pamuklu bir bez üzerine bir miktar alkol damlatın ve yumuşak bir şekilde lekeli bölgeyi temizleyin. Leke çıktığında ise nemli bir bez ile silip ardından kuru bez ile kurulayın. 

  • Pudra ile Temizleme Yöntemi

Özellikle beyaz çantanızdaki yağ lekesini temizlemek için, talk pudra tercih edebilirsiniz. Bu sayede yağ lekesinden kurtulduğunuzu göreceksiniz. Yapmanız gereken tek şey lekenin üzerini tamamen kapatacak şekilde bebek pudrası serpmek ve bir gece beklemeye bırakmaktır. Ertesi gün bir bez yardımı ile pudrayı silip lekeden kurtulabilirsiniz.

  • Bez ile Temizleme Yöntemi

Eğer keten veya pamuk bir beyaz çanta modeline sahipseniz, yapılacak en mantıklı temizleme yöntemi sabunlu suya batırılmış ıslak bir bez ile lekeyi temizlemek olacaktır. Bu sayede beyaz çantanızdaki lekeyi temizlemiş olursunuz.

b. Okul Çantası Nasıl Temizlenir?

İçinde kalem ve defter olan sarı renkli okul çantası

Okul çantası, eğitim çağındaki çocukların en çok kullandığı eşyaların başında gelir. Neredeyse her gün kullanılmalarından dolayı çok çabuk kirlenen bu okul çantaları, düzenli olarak temizlik gerektirmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek okul çantası nasıl temizlenir sorusuna cevap bulabilirsiniz.

  • Çantayı sabunlu ılık suyun içine koyun ve 15-20 dakika bekletin.
  • Daha sonra çantayı bulaşık süngeri ile fırçalayın.
  • Çantayı yıkadıktan sonra sıkmadan asın. Bu kadar! Artık temiz bir okul çantasına sahip olacaksınız.

Anaokulu, ilkokul, lise ve üniversite için farklı çeşitleri bulunan aynı zamanda birbirinden farklı tarzları ile her öğrenciye hitap eden okul çantası modelleri için tıklayınız.

Ayrıca okul çantası seçmenizde yardımcı olacak 12 Maddede İdeal Bir Okul Çantası Nasıl Olmalı? adlı içeriğimizi inceleyebilir sizin için veya çocuklarınız için en doğru seçimi yapabilirsiniz.

Etiketler: Blog
Eylül 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR