12 Maddede İdeal Bir Okul Çantası Nasıl Olmalı?

okul kapısında bir erkek çocuk

Okul heyecanı başladığında ve okulların açılacağı gün yaklaştıkça ebeveynlerin aklında soru işaretleri de çoğalır. Bunlar genellikle okulda çocukları nelere ihtiyaç duyacak, hangi malzemeleri almak gerekecek ve ideal bir okul çantası nasıl olmalı gibi sorulardan oluşmakla birlikte bu soruların sayısı da elbette çoğaltılabilir.

Okul çantaları, yıl boyu kullanılacağı için doğru okul çantasını bulmak aslında çocukların fizyolojisi için son derece kritik bir önem taşımaktadır. Eğer siz de çocuğunuzun okul yılı boyunca zinde ve sağlıklı olmasını istiyorsanız onun için doğru okul çantasını seçmenizde yarar var.

Okul Çantası Nasıl Olmalı?

Sırt çantası her gün okula ve çeşitli ek eğitimlere giderken kullanılır. Bu nedenle tercih edilecek çantanın günlük kullanım için yeteri kadar dayanıklı olması mutlaka gerekmektedir.  

Anaokulundan üniversiteye kadar tüm öğrencilerin ihtiyaç duyduğu en önemli ekipman, eşyalarını sorunsuz bir şekilde taşıyabilecekleri ve fiziksel rahatsızlık duymayacakları bir sırt çantasıdır. 

ebeveyni ile okula giden kız çocuğu

Üstelik her yaşın ve her okul kademesinin gerektirdiği ihtiyaçlar da farklılaşacağından çanta seçimini bireysel gereksinimlere ve tabii ki okul kademesine göre şekillendirmekte fayda var.

Bu doğrultuda anaokulu, ilkokul ve lise kademelerinde kullanılacak okul çantaları, ağırlığı vücuda eşit bir şekilde yükleyen sırt çantaları olabilir. Fakat saatlik ders, kurs, etüt gibi daha az eşya taşınacak zamanlarda farklı modellerde çantalar da kullanılabilir. 

O halde dilerseniz artık ideal bir okul çantasının nasıl olması gerektiğini maddeler altında daha detaylı olarak inceleyelim.

1. Okul Çantası Fiziksel Yapıya Uygun Boyutta Olmalı

Okula yeni başlayan çocuklar için anaokulu çantaları uygun olacaktır, ancak ilkokul ve lise gibi daha üst kademelerde anaokulu çantaları, boyutları itibarıyla işlevini önemli ölçüde yitirecektir. 

Dolayısıyla ilkokul öğrencilerinin ihtiyaçlarına göre üretilen ilkokul çantaları ve lise kademesindeki öğrencilerin yaşla birlikte gelen fiziksel değişimlerine göre üretilen lise çantaları, ilgili öğrenim kademesindeki çocuklar için daha uygun seçenekler olacaktır.

okul çantası taşıyan küçük kız

Öte yandan ekonomik olması açısından daha sonra da kullanılabilmesi amacıyla çocuklara öğrenim kademelerine uygun olmayan çantalar almak, hem ergonomik bir kullanım sunmayacak hem de çocukların anatomilerine zarar verecektir. 

Bu nedenle çocukların vücuduna tam oturan sırt çantalarının tercih edilmesi ve sonraki yıllar daha çok okul gereci söz konusu olacağı düşüncesiyle anatomiye uygun olmayan çok büyük çantalar alınmaması tavsiye edilir. 

  • Anaokulu Sırt Çantası: Anaokulu için taşınması gereken malzemeler; boya malzemeleri, favori oyuncak, yedek kıyafet gibi hafif eşyalardır. Bu yüzden küçük bir çanta yeterlidir ve çocuklar bu çantayı rahatlıkla taşıyabilir.
  • İlkokul Sırt Çantası: İlkokulda ders kitapları ve defterler oldukça fazladır. Bu yüzden uygun boyutta bir okul çantası seçilmesi önerilir. Ayrıca çocukların taşıdıkları maksimum ağırlığın kendi ağırlıklarının %10’unu geçmemesi gerektiğinden çekçekli okul çantaları, özellikle okulun ilk birkaç yılı için oldukça uygundur.
  • Lise Sırt Çantası: İlkokul çantalarına göre daha büyük ve daha fazla bölmeye sahip çantalardır. Lise kademesinde de oldukça fazla kitap, defter ve ekstra kaynak kitapların taşınması gerekmektedir. 

2. Okul Çantası Vücut Ölçülerine Göre Ayarlanabilir Mekanizmaya Sahip Olmalı 

Okul çantası nasıl olmalı sorusuna verilebiecek yanıtlardan biri de çantanın askı ve çekçek mekanizmalarının işlevsel olması gerektiğidir. Okul çantalarının ayarlanabilir askılarının olması, taşıma kolaylığı ve omurga sağlığı açısından önemlidir. 

okul çantası takmış erkek çocuk

Sırt çantaları sırt hizasına göre ayarlanmalı ve sırtın aşağısında ya da yukarısında olmamalıdır. Bu sebeple standart kayışlara sahip olan sırt çantaları çocuğunuz fiziksel yapısına uygun olmayabilir. 

Ayarlanabilir askı mekanizması, hem eşya taşıma kolaylığı hem de gelişim sürecinde çocuklara uzun süre uyum sağlayabileceğinden bütçe açısından da uygun bir alternatif olacaktır. Çekçekli çantalarda ise çekçeğin çocukların boyuna uygun olması gerekmektedir. 

3. Okul Çantası İdeal Ağırlıkta Olmalı

ağır bir çanta taşıyan çocuk

Okul çantalarının, içinde taşınacak eşyalar haricinde kendi ağırlıkları da vardır. Çantanın üretilmiş olduğu malzemeye göre bu ağırlık her çantada değişken olabilir. Ancak çocukların taşıyacağı yükü artırmamak adına okul çantasının olabildiğince hafif bir malzemeden üretildiğinden emin olunmalıdır. 

Gereğinden fazla ağır bir çanta, ekstra bir yük anlamına geldiği için çantaya yerleştirilecek malzemeleri göz önünde bulundurarak toplam ağırlığa göre çanta tercihinizi yapmanız en mantıklı seçim olacaktır.

4. Okul Çantası Kaliteli Malzemeden Üretilmeli

Okul çantalarının yıl boyunca kullanılacağı göz önünde bulundurulduğunda ve çocukların kullanım alışkanlıkları düşünüldüğünde malzemesinin kaliteli ve dayanıklı olması beklenir. Kanvas, naylon ve polyester içerikli sırt çantaları, bu konuda istenen sağlamlığı sağlayabilecek malzemelerdir. 

5. Okul Çantası Kullanım Kolaylığı Sunmalı

Taşıma askıları ve sırt kısmında bulunan destek pedleri, çantanın sahip olduğu ağırlığı direkt olarak sırta yüklemediği için kullanım kolaylığı sunar. Sırt destekleri aynı zamanda çanta içinde bulunan sert cisimlerin batmalarını da önler. 

çanta taşıyan küçük kız çocuğu

Dolgulu sırt desteğinin yanı sıra ağırlığın tamamen bir yerde toplanmasını önleyen bel kemerleri da çanta tercihinizi etkileyebilir. Birçok okul çantasında bel kemeri bulunmaktadır. Ancak yine de çanta seçiminde bu parçanın olduğundan emin olmanız, çocuğunuzun yararına olacaktır.

6. Okul Çantası Su Geçirmez Olmalı

Yağışlı havalarda çantanın ve dolayısıyla içindeki eşyaların ıslanabileceği asla göz ardı edilmemelidir. Aksi halde çocukların ödevleri, ders notları ve diğer önemli bilgileri yağıştan dolayı zarar görebilir. 

Hava koşullarına uyum sağlayabilen bir okul çantası, içindeki okul araç gereçlerin zarar görmesini engelleyebileceği gibi kullanım ömrünün de uzun olmasını sağlayacaktır.

7. Okul Çantası Yeterli Bölmeye Sahip Olmalı

Okul çantalarında genellikle birden fazla ve farklı boyutlarda bölmeler bulunur. Bu bölmeler, hem ağırlığın farklı bölgelere dağılmasını hem de çocukların aradıkları eşyaları daha kolay bulabilmesini sağladığı için oldukça fonksiyoneldir. 

bölmeli çanta

Üstelik çocukların bu çantalarla düzen alışkanlıkları edinmesi de daha kolay olacaktır. Ayrıca çantada mutlaka yer alması gereken suluk bölmesi, çocukların çabuk erişebileceği bir noktada bulunmalı. Bu sayede su içme alışkanlığının erken yaşlarda kazanılması kolaylaşacaktır.

8. Okul Çantası Çocukların Beğenilerine Uygun Olmalı

Birçok çocuk, okul formalarına uygun renkteki tasarımlara ve tarzlara sahip çantalara sahip olmak ister. Nötr ve düz çantalar ise anahtarlıklar, pullar vb. ile süslenebilir. Hatta çizgi film karakterleri veya hayranı olunan spor kulübünün renkleri ile süslenmiş çantalar da tercih edilebilir.

Daha küçük okul kademesindeki çocukların dahi kendi çantalarının tarzlarına kendilerinin karar vermesi önemlidir. Özgüvenli bir birey yetişmesi açısından çocuğunuzun kendi çantasının görselliğine kendisinin karar vermesine yardımcı olmanızı öneririz. 

Okul çantalarının uzun süre kullanılacağı düşünüldüğünde, çocuğunuzun gerçekten sevdiği ve kişisel tarzını yansıtan bir okul çantası modeline sahip olması, okula gitmek için duyduğu heyecanın da sona ermemesine yardımcı olacaktır.

9. Okul Çantası Elektronik Eşya Bölmesine Sahip Olmalı

defterler ve bilgisayar içeren okul çantası

Sırt çantaları da teknolojik gelişmelerden etkilenen ve geliştirilen gereçlerdendir. Bu nedenle tablet, laptop, kulaklık, şarj cihazı gibi elektronik ürünlerin hem zarar görmemesi hem de çantada kolay ulaşılabilir hale gelmesini sağlayan bölmeler, sırt çantaları ve okul çantalarında aranabilecek bir diğer özelliktir.

Öte yandan ders kitapları, defterler, kalemler ve diğer okul araç-gereçlerinden dolayı giderek ağırlaşan bir okul çantası kesinlikle ideal olmayacağından, büyük boyutlardaki laptop ve diğer elektronik eşyaları taşımak için özel olarak geliştirilen laptop çantaları da tercih edilebilir.

10. Okul Çantası Kaliteli Fermuarlara Sahip Olmalı

Bir çantada dikkat edilebilecek en önemli detaylardan biri de fermuardır. Fermuarın kalitesi, çantanın kalitesine de işaret eden faktörler arasında yer alır. 

Çünkü çabuk bozulan bir fermuar, çantanın kullanımını doğrudan etkileyecektir. Çantanın hem kolay açıp kapatılabilmesi için çift yönlü bir fermuara sahip olması hem de fermuarın sık kullanımda deforme olmayacak kaliteli malzemelerden yapılmış olması önemlidir.

11. Okul Çantası Konforlu Bir Taşıma Koluna Sahip Olmalı

çantanın taşıma kulbunu tutan kız

Önemli detaylardan biri de çantaların üst kısmında bulunan taşıma kulpudur. Çocuğunuzu okula götürürken veya okuldan aldığınız zamanlarda çantasını rahatça taşıyabilmeniz için gerekli olan bu taşıma kolu, aynı zamanda çocuğunuzun tercih ettiği zaman çantasını elinde taşıyabilmesi açısından kritiktir.

Ek olarak, gün boyu önemli ölçüde efor sarf eden çocuklar yorgun olduklarında çantalarını yerde sürükleyebildikleri için okul çantasının alt panelinin de olabildiğince darbeye dayanıklı olması işinizi kolaylaştıracaktır. 

12. Okul Çantası Ek İhtiyaçlara Göre Tasarlanmış Olmalı

Okul çantalarında, sonradan ortaya çıkabilecek ihtiyaçlara uygun bölme, kemer, kayış, gibi ekstra özellikler de yer alması, yeni bir çanta satın alma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.  Örneğin yağmurluk, beslenme çantası, kalemlik gibi eşyalar için çanta üzerinde ekstra kayış, kemer, çıkarılabilir çekçek gibi özelliklerin bulunması size ve çocuğunuza büyük bir kolaylık sunacaktır. 

İdeal okul çantası nasıl olmalı, artık daha iyi biliyorsunuz. İdeal okul çantalarını ise eBavul’dan pratik bir şekilde satın alabilirsiniz. Kalite, ürün çeşitliliği ve konforu bir arada sunan eBavul ile dünyaca ünlü markaların çantalarına sahip olabilirsiniz!

Etiketler: Blog
Ağustos 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR